Od alkoholismu zpět k normálnímu životu

Jedním z palčivých problémů v indickém okrese Bídar je alkoholismus. Na boj s touto závislostí byl zaměřen i náš tříletý projekt Léčba a terapie alkoholiků v komunitě Bhalki. Probíhal od začátku roku 2011 a byl ukončen v lednu tohoto roku. Zapojilo se do něj téměř 400 lidí trpících závislostí na alkoholu, mnozí z nich z rodin, v nichž Arcidiecézní charita Praha podporuje vzdělání dětí v programu Adopce na dálku®.

MÍSTO ZÁVISLOSTI PLÁNY NA VLASTNÍ DŮM

Pan Vijaykumar byl na alkoholu závislý celých 15 let. Závislost se rok od roku zhoršovala. Pití vedlo k hádkám v domácnosti a nespolehlivosti v práci. Pan Vijaykumar ztratil trvalé zaměstnání, měl jen nepravidelné brigády a později přestal přispívat na chod domácnosti úplně. Dokonce začal rozprodávat skromný majetek rodiny. Situace byla doslova zoufalá.

Pan Vijaykumar se rozhodl pro změnu. Prvním impulzem byl rozhovor s našimi místními sociálními pracovníky, kteří ho informovali o začínajícím projektu na pomoc lidem závislým na alkoholu. Krátce na to následoval pětidenní pobyt v komunitní léčebně. Zde se pan Vijaykumar účastnil komplexního programu zahrnujícího terapii, konzultace i například cvičení jógy. Výsledkem bylo rozhodnutí postupně na své závislosti pracovat a zbavit se jí.

S další pomocí protialkoholního programu se to podařilo. Rodinné vztahy i pracovní uplatnění jsou nyní opět dobré. Rodina dokonce plánuje postavit vlastní malý domek.

ZÁVISLOSTÍ TRPĚLA NEJVÍC RODINA

Pan Gangadhar pochází z chudých poměrů. Živí se sběrem použitých hliníkových plechů, z nichž následně dělá různé výrobky. Po práci se šel každý večer napít a domů se vracel opilý. Mezitím mu utíkal rodinný život mezi prsty. Dokonce to došlo tak daleko, že jeden ze synů zemřel v důsledku neléčené nemoci. Manželka se cítila bezmocná. Když slyšela o naší protialkoholické léčbě, dovedla svého muže do naší komunitní léčebny pro pomoc. Pan Gangadhara zde strávil pět dní pod dozorem kvalifikovaných pracovníků. Během pobytu se rozhodl zbavit se svého zlozvyku a závislosti. Jeho léčba však tímto neskončila a byl i nadále sledován během terapeutických víkendů a návštěv sociálních pracovníků. Postupně se jeho stav zlepšuje a může se opět zodpovědně věnovat své ženě a třem dětem.