Tváře lásky - projekt zaměřený na prevenci obchodování s lidmi a násilí na ženách a na mužích

Norské fondy ve spolupráci s Nadací Open Society Fund umožnily Poradně Magdala, jedné ze služeb Arcidiecézní charity Praha, a partnerům projektu realizovat projekt „Tváře lásky“.

Jedná se o preventivní program pro děti a mladistvé od 12 do 26 let vyrůstající v ústavní péči či v péči OSPOD. Program je na pomezí selektivní a indikované prevence rizikového chování realizovaný mimo rámec školní docházky, zaměřený na prevenci násilí a obchodu s lidmi. Funguje na bázi komunitní spolupráce Poradny Magdala zabývající se domácím násilím a obchodu s lidmi a partnerů. Projekt proběhne v období od 1. května 2015 do 30. června 2016.

Partneři projektu:

• Dětský domov a Školní jídelna Pyšely
  • Dětský domov a Školní jídelna ze Zruče nad Sázavou
  • Výchovný ústav, středisko výchovné péče, střední škola a školní jídelna z Černovic
  • Dětský domov a Školní jídelna Dolní Počernice
  • Nová škola, o.p.s.
  • Město Říčany, Oddělení sociálně-právní ochrany dětí v Říčanech
  • Pražská vysoká škola psychosociálních studií, s. r. o.

Cíle a aktivity projektu:

• navázání spolupráce s partnery
  • vytvoření preventivního programu zaměřeného na prevenci násilí na ženách a na mužích
  • vyškolení lektorů preventivního programu
  • realizace preventivního programu
  • vytvoření: Příručky dobré praxe, krátkého informačního filmu, plakátů
  • budování lepšího povědomí o tématu, osvěta formou informační kampaně se zapojením cílové skupiny

Aktuálně z projektu Tváře lásky:

Projekt Magdala pomáhá obětem obchodu s lidmi

Obchod s lidmi za jakýmkoli účelem, neboli novodobé otroctví, se celosvětově stává stále závažnějším problémem a dostává se do povědomí lidí. Stát se obětí obchodu s lidmi je jednodušší než by se mohlo zdát. Na vlastní kůži to zažila paní Jana. Vztah s přítelem se proměnil v horor, když jí začal pod pohrůžkou smrti nutit k prostituci. Utéct se jí podařilo až po několika měsících díky zapomenutému klíči v zámku. Obrátila se na Poradnu Magdala, kde získala pomoc a podporu překonat prožité trauma.

Programem na prevenci domácího násilí prošlo více než 400 žáků základních škol

Poradna Magdala jako jedno z mála pracovišť nabízí školám edukativní program zaměřený na prevenci a odhalení případů domácího násilí mezi žáky. Využívá přitom film Zuřivec. Preventivním programem prošlo v roce 2018 již více jak 400 žáků základních škol.

Mluvili jsme s dětmi o domácím násilí. Padesát žáků ze ZŠ zhlédlo film Zuřivec

Na začátku dubna se pracovníci z Poradny Magdala vypravili do Základní školy v Jirkově. Setkali se s 56 žáky pátých tříd, společně zhlédli film Zuřivec a diskutovali o něm. Poradna plánuje další návštěvy škol v rámci svého programu primární prevence domácího násilí.

Praktický přínos filmu Zuřivec do práce Poradny Magdala

Poradna Magdala proškolila během listopadu a prosince pět desítek pracovníků věnujících se obětem domácího násilí nebo dětem, které byly přítomny domácímu násilí. Účastníkům odborných seminářů byly poskytnuty ucelené informace o jevech domácího násilí, školení se zaměřilo také na praktický nácvik práce s obětí domácího násilí sebezkušenostní formou a v neposlední řadě na práci s filmem Zuřivec.

Poradna Magdala proškolila desítky pracovníků Arcidiecézní charity pro práci s filmem Zuřivec

Na podzim proběhlo na půdě Arcidiecézní charity Praha několik seminářů o domácím násilí a proškolení pro práci s filmem Zuřivec. Seminář uspořádali odborní pracovníci Poradny Magdala, kteří se v loňském roce účastnili pracovní a studijní cesty do norského Osla, jejímž cílem bylo získat nové podněty pro práci s domácím násilím a naučit se používat velmi účinný film Zuřivec.

Film proti domácímu násilí

Přinášíme rozhovor s Mgr. Šárkou Martinovskou, ředitelkou Poradny Magdala specializující se na témata domácího násilí a obchodu s lidmi. Zaměřili jsme se na film Zuřivec, který Poradně pomáhá při práci s oběťmi domácího násilí, s agresory, ale i s dětmi a širokou veřejností.

Domácí násilí jako celospolečenský problém, se kterým se dá pracovat

Odborníci z Poradny Magdala se na konci léta zúčastnili pracovní a studijní cesty do norského Osla, kde měli příležitost rozšířit své kompetence v oblasti práce s oběťmi domácího násilí tentokrát zaměřeného především na práci s dětmi. Hlavní součástí zahraničního programu bylo naučit se využívat film Zuřivec k edukačním účelům a v terapii s lidmi, kterých se týká domácí násilí.

Odborníci na pomoc obětem domácího násilí na studijní stáži v Norsku

Abychom neustrnuli a stále aktuálně reagovali na trendy sociální práce s násilím, vydali jsme se do Norska. Dva odborníci z našeho týmu se seznámili se způsoby práce s násilím v Norsku a s využíváním filmu Zuřivec. Film a nabyté informace bude Poradna Magdala nabízet k využití odborné veřejnosti a svým uživatelům.

Zahajujeme nový projekt "Práce s filmem Zuřivec"

Norské fondy ve spolupráci s Nadací Open Society Fund umožnily Poradně Magdala, jedné ze služeb Arcidiecézní charity Praha, realizovat projekt „Práce s filmem Zuřivec“ z Fondu bilaterální spolupráce. Čeští odborníci díky němu získají know-how v oblasti práce s oběťmi a pachateli domácího násilí od norské partnerské organizace.

Sdílíme s vámi naše zkušenosti z Tváří lásky

Vážení čtenáři, do rukou se vám dostává Příručka dobré praxe projektu Tváře lásky. Nabízíme vám náš pohled na problematiku násilí v dětských domovech, na základní škole a ve výchovném ústavu. Kdybychom měli jednou větou shrnout, co jsme se my dozvěděli od dětí, mohli bychom říct, že pro tyto děti je stejně jako pro nás důležité umět se vztahovat k druhým, hledat lásku, toužit po blízkosti, důvěře, rodině a mít vlastní názor. My, lektoři, jsme se snažili dětem ukázat, že to jde i bez násilí a ubližování.