MEDEVAC

Středisko Migrace Arcidiecézní charity Praha se podílí od roku 2006 na Programu humanitárních evakuací zdravotně postižených obyvatel (MEDEVAC). MEDEVAC je primárně určen pacientům, kterým není možné zajistit léčbu v jejich zemi a jejichž stav je natolik vážný, že jsou ohroženi na životě. Jednalo se většinou o pacienty s vrozenými vadami, vadami srdce a traumaty z válečných a občanských konfliktů nebo živelných katastrof. Program koordinuje Ministerstvo vnitra ČR. Od roku 2006 do České republiky přicestovali pacienti například z těchto zemí: Pákistán, Irák, Kosovo, Gruzie, Kambodži, Libye, Barmy, Sýrie, Ukrajiny a Afghánistánu. Operace proběhly v Institutu klinické a experimentální medicíny, ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, Fakultní nemocnici v Motole, ve Všeobecné fakultní nemocnici, v Ústřední vojenské nemocnici, a Fakultní nemocnici v Olomouci, Fakultní nemocnici Hradec Králové a Fakultní nemocnici Ostrava.

Úkolem pracovníků Střediska Migrace je co nejvíce pacientům a jejich doprovodu usnadnit orientaci v cizím prostředí, zprostředkovat komunikaci přes tlumočníky, poskytnout sociální asistenci, zajistit drobné nákupy a v neposlední řadě pomoci s organizací volnočasových aktivit hlavně pro dětí, po té, co prodělají složité zákroky. Naši pracovníci provázejí pacienty od příletu do České republiky, přes pobyt v nemocnici, případnou rehabilitaci až po odlet zpět do domovského státu.

Fotogalerie: Projekt MEDEVAC na pomoc dětem z Libye

Fotogalerie: Projekt MEDEVAC pomohl dětem z Kambodže

Více informací o programu MEDEVAC najdete na webových stránkách Ministerstva vnitra ČR

Novinky z projektu:

MEDEVAC: Úspěšná operace chlapce z Afghánistánu

Středisko Migrace asistovalo u dalšího uzdravení v rámci projektu MEDEVAC. Afghánský chlapec se spolu s maminkou po zdařilé operaci srdce již vrátil domů.

Rozhovor se Světlanou Porche, koordinátorkou sociální asistence v projektu MEDEVAC Ukrajina

Arcidiecézní charita Praha je partnerem Ministerstva vnitra při zajišťování sociální asistence pacientům léčícím se v projektu MEDEVAC. Koordinaci této práce má na starosti SVĚTLANA PORCHE, ředitelka Střediska Migrace. Požádali jsme ji o rozhovor.

Charita pomůže dalším 11 zraněným z Ukrajiny

Vojenský speciál dnes na pražské letiště Kbely dopravil dalších jedenáct zraněných z nedávných nepokojů na Ukrajině. V Česku budou léčeni v rámci projektu MEDEVAC. Sociální servis opět poskytne Arcidiecézní charita Praha.

Aktuálně z projektu MEDEVAC: 27 zraněných Ukrajinců přicestovalo do Česka

Včera ve večerních hodinách přiletěla do České republiky dvě letadla s Ukrajinci těžce zraněnými během násilných střetů na Ukrajině. Jedná se o 26 dospělých a jednoho nezletilého v doprovodu matky, kteří u nás podstoupí léčení v rámci projektu Ministerstva vnitra MEDEVAC. Pražská Charita bude pacientům asistovat po celou dobu jejich pobytu.

MEDEVAC Ukrajina začíná, jsme u toho!

Arcidiecézní charita Praha opět zajišťuje sociální servis pacientům z projektu MEDEVAC Ministerstva vnitra. Tentokrát se jedná o pacienty z ostře sledované Ukrajiny.

Poděkování ze Sýrie projektu MEDEVAC

Dětští pacienti ze Sýrie podstoupili nedávno v rámci projektu MEDEVAC léčbu v České republice. Ve svém dopise děkují všem, kteří se na úspěšné léčbě podíleli. Středisko Migrace Arcidiecézní charity Praha zajišťovalo malým pacientům a jejich rodičům sociální asistenci. Dopis ze Sýrie.

Středisko Migrace se rozloučilo s libyjskými pacienty

Poslední ze tří dětských pacientů z Libye odcestoval zpět domů. Podstoupil
v České republice operaci srdce díky projektu MEDEVAC financovanému Ministerstvem vnitra České republiky.

Operace dětí z Lybie proběhly úspěšně

Adel, Fatma a Salem pochází z Lybie. Díky projektu MEDEVAC podstoupili v ČR operace srdce. V současné době se zotavují. Středisko Migrace Charity Praha zajišťovalo v průběhu pobytu sociální asistenci, volnočasové aktivity, nezbytné materiální potřeby a přímou pomoc.

Program MEDEVAC pomáhá dětem z Libye

Díky projektu MEDEVAC, na kterém participuje Středisko Migrace, získají další děti z rozvojových zemí možnost podstoupit operaci v ČR. V těchto dnech čekají na operaci děti z Libye.

Více informací najdete také v archivu pořadu Události na ČT 1 ze dne 9. července 2011.

Operace srdce zachránila život děvčátku z Kambodži – byli jsme u toho

Dne 1.4. do České republiky v doprovodu matky přiletěla kambodžská holčička Chi Srey Mey. Díky operaci srdce, kterou podstoupila díky finančním prostředkům Ministerstva zahraničních věcí na humanitární pomoc a rozvojovou spolupráci, může opět vést plnohodnotný život.