Básník z Majdanu vydal v Praze sbírku básní

Ukrajinský básník, režisér a profesor Kyjevské divadelní národní univerzity Stanislav Chernilevskyi představil včera veřejnosti svou novou sbírku básní Český sešit. Vznikla za neobvyklých okolností během básníkova pobytu v České republice, kdy se v rámci programu MEDEVAC léčil ze zranění, která utrpěl při bojích na Majdanu z února tohoto roku.

Prezentace knihy proběhla v pražském Ungeltu v Kavárně Modrý Orel za přítomnosti stovky hostů, médií, zástupců ukrajinské komunity. Setkání se zúčastnili mezi jinými Světlana Porche, ředitelka Střediska Migrace Arcidiecézní charity Praha, Zina Gavrylyuk, ilustrátorka nové sbírky básní, P. Jaroslav Huljak, farář z Mladé Boleslavi, jehož farnost se zapojila do pomoci Ukrajině a Klára Boumová, národní migrační koordinátorka Charity Česká republika. Večeru byli přítomni také dobrovolníci – psychologové z Ukrajiny, kteří pracují s oběťmi násilí na Ukrajině a jejich rodinnými příslušníky. Do České republiky přijeli na školení u hasičského záchranného sboru v rámci projektu Charity ČR a Charity Ukrajina.

Reportáž ze setkání přináší www.parlamentnilisty.cz.