682 „adoptovaných“ dětí v Indii skládá svou první velkou zkoušku

Letos v březnu a dubnu zažívá 682 indických dětí z Adopce na dálku® horké chvíle. A to nejenom kvůli stoupající teplotě vzduchu v této exotické zemi. Žáci desátých tříd skládají závěrečné zkoušky na konci střední školy. „Ten, kdo obstojí, má oficiálně dokončené středoškolské vzdělání. Pokud má zájem, může studovat dál," vysvětluje Natálie Podolcová z Centra zahraniční spolupráce.

682 „adoptovaných“ dětí v Indii skládá svou první velkou zkouškuZkoušky jsou organizovány centrálně. Ovšem každý z 29 svazových států si jejich konkrétní průběh řídí sám, takže se v některých formálních detailech, například přesném datu konání, liší. Zkoušení probíhá formou písemných testů. Sestavují je zkušení pedagogové s dlouholetou praxí. Aby se zajistila objektivita, testy jsou hodnoceny v jiném okresu, než ve kterém byly psány. Vyhodnocení trvá přibližně měsíc. Většina našich studentů se letos dozví verdikt kolem 10. května. „Adoptivní rodiče“ pak výsledky obdrží v červnu v roční zprávě o pokroku dítěte.

Úspěšný absolvent získává certifikát, tzv. SSLC (secondary school leaving certificate), tedy osvědčení o ukončení střední školy. To je vstupenkou k dalšímu studiu. Někteří žáci pokračují v profesním vzdělávání, jiní se v 11. a 12. třídě připravují na vysokoškolská studia. Starší generaci slouží certifikát SSLC k legitimaci na úřadech. Pokud neznají své datum narození a nemají rodný list, prokazují se právě certifikátem SSLC. V současnosti je již ale evidence občanů na lepší úrovni a mladí lidé zpravidla nepotřebují svojí totožnost dokazovat tímto způsobem.

Držíme všem studentům, kteří skládají svou první velkou zkoušku, palce. Pokud právě žáka 10. třídy sami podporujete, jistě bude rád za Váš dopis, zájem a povzbudivé slovo!

Více o programu Adopce na dálku®