Dívka, která se umí se životem poprat

Máme vždycky velkou radost, když některé „naše“ dítě v nějakém oboru vyniká. Roopa pochází z Indie z chudé rodiny. Rodiče jsou námezdní dělníci a Roopa studuje jen díky programu Adopce na dálku®. Jejím koníčkem je sportovní disciplína kabaddi. Se svým týmem sbírá jedno vítězství za druhým. Aby skloubila školu se svou zálibou, rozhodla se stát učitelkou tělocviku.

RoopaRoopina rodina to neměla nikdy snadné. Otec neměl stálou práci, živil se nádeničením, nyní je navíc kvůli zdravotním potížím s játry a ledvinami upoután na lůžko. Rodina zcela závisí na výdělcích matky, která loupe arekové ořechy. Kromě Roopy mají rodiče ještě jednu dceru, Gaganu, obě dívky zatím studují. Kvůli ekonomické situaci své rodiny byla Roopa zařazena již jako malá do našeho programu Adopce na dálku®.

Roopa musela se svým osudem nejednou svádět boj. Možná právě v této nutnosti hledat životní sílu našla dívka inspiraci. Od mladého věku byly jejím koníčkem sporty. Bavila ji atletika a hra kabaddi, která je něčím mezi naší vybíjenou a zápasením. Na konci základní školy se jí ve sportu již dařilo natolik, že sklízela jednu trofej za druhou, lámala rekordy, svým talentem proslavila svojí školu v širokém okolí. Sbírala medaile na národní i státní úrovni. Kvůli množství sportovních soutěží a utkání se však nestíhala pravidelně připravovat do školy a její prospěch se zhoršil.

V tuto chvíli Roopa opět zabojovala a našla způsob, jak skloubit školu se sportem. Hodně jí pomohlo určení si svého cíle – začala směrovat k tomu, stát se učitelkou tělesné výchovy. „Ráda bych se v dospělosti dělila o své vědomosti a zkušenosti s jinými studenty,“ říká Roopa.