Benefice ke 100. výročí

Koncert ke 100. výročí Charity podpořil Českou nemocnici v Ugandě. Děkujeme!

Pomozte seniorům

Zapomenutý Domov pro seniory, lidi s postižením a nemocné v běloruském Kryčevě potřebuje naši pomoc.

Čtěte více informací...

Nemocnice v Ugandě

K záchraně životů stačí docela málo. Zapojte se, prosíme, do sbírky pro Českou nemocnici v Ugandě.

Děti s autismem zažívají běžné radosti díky stacionáři Charity Starý Knín

Nové zařízení v Dobříši pomáhá odlehčovací službou také rodičům dětí s poruchami autistického spektra. Prvním klientem Stacionáře se v létě stal třináctiletý Jirka. Jeho maminka se díky tomu mohla věnovat profesi zdravotní sestry i v době letních prázdnin, zatímco její syn s pomocí vizuálních pomůcek a asistentů dobře zvládl i vycházky po městě a do parku.

Děti s autismem zažívají běžné radosti díky stacionáři Charity Starý KnínŠlo o zkušební provoz zařízení, ve kterém vyškolení asistenti používají pro komunikaci s nemluvícími dětmi knížky s piktogramy a komunikační proužky. Impulsem k jeho otevření byl úspěšný projekt svépomocné rodičovské skupiny „Dej mi šanci“ podporovaný Nadačním fondem Avast, který nabízel dětem s postižením pomoc při trávení volného času. V doprovodu asistentů tak děti mohly zažívat běžné radosti a zážitky jako jejich zdraví vrstevníci. V průběhu projektu se ukázalo, že část dětí potřebuje individuální péči, zatímco jejich rodiče ocení odlehčovací službu. Charita Starý Knín proto hledala způsob, jak by rodiče malých klientů mohli docházet do zaměstnání, vyřídit si v klidu běžné záležitosti nebo využít získaný čas pro péči o zdravé sourozence.

Děti s autismem zažívají běžné radosti díky stacionáři Charity Starý KnínDenní stacionář byl slavnostně otevřen a požehnán 20. září 2019 (snímek vpravo), opět jej podporuje Nadace Avast. Majitel domu jej zrekonstruoval přímo na míru potřebám stacionáře, včetně bezbariérových prostor v přízemí a zázemí pro zaměstnance v horním patře. Malý domeček na konci zahrádky slouží jako komunitní centrum a mohou jej využít i klienti, kteří se cítí ve větším kolektivu v nepohodě nebo si potřebují odpočinout.

Stacionář má kapacitu šest míst, ale klientů může být více, protože se mohou střídat. Na šest klientů připadá pět asistentů od 12 do 17 hodin v pracovní dny.

Charita Starý Knín má přes sto zaměstnanců a pomáhá více než tisícovce klientů v širším okolí. „Těšíme se na každého nového klienta,“ říká vedoucí Denního Stacionáře Monika Bártová. „Když někdo požádá o pomoc a potřebuje ji a jsou k tomu podmínky, přece nemůžeme říct, že to dělat nebudeme.“

Podrobnosti o denním stacionáři v Dobříši.