Benefice ke 100. výročí

Koncert ke 100. výročí Charity podpořil Českou nemocnici v Ugandě. Děkujeme!

Pomozte seniorům

Zapomenutý Domov pro seniory, lidi s postižením a nemocné v běloruském Kryčevě potřebuje naši pomoc.

Čtěte více informací...

Nemocnice v Ugandě

K záchraně životů stačí docela málo. Zapojte se, prosíme, do sbírky pro Českou nemocnici v Ugandě.

Chudí potřebují naše srdce

V neděli 17. listopadu slavíme kulaté výročí sametové revoluce, která přinesla svobodu a demokracii. V týž den si zároveň připomeneme Světový den chudých. Vyhlásil jej papež František, aby upozornil na bídu a utrpení nejchudších. V letošním poselství vyzdvihuje téma naděje. Jak by se papežovy výzvy měly odrazit v každodenním životě?

Poděkování kardinála Dominika Duky a P. Jana Balíka za Tříkrálovou sbírku 2019

Milí kněží, rodiče, děti, pracovníci charit, katecheté, učitelé,
Tříkrálová sbírka, která je příležitostí k solidaritě s potřebnými, se stala již tradicí. Její konání ale vyžaduje angažovanost mnoha lidí dobré vůle, bez které by se konat nemohla. Rádi bychom vám, kteří jste nabídli svůj čas pro její konání, vyjádřili vděčnost.

Jak může váš půst pomoci potřebným?

K postní době patří již tradičně duchovně-formační akce Postní almužna. Během půstu mají (nejen) věřící lidé opět možnost návratu ke starobylé tradici – almužně. Do papírové pokladničky neboli postničky, kterou získáte v Charitě nebo ve farnosti, můžete odkládat peníze za požitky, které si během půstu odepřete. Získaný obnos pak pomůže lidem v nouzi.

Poselství papeže Františka ke Světovému dni nemocných

Každoročně 11. února, tedy na památku Panny Marie Lurdské, si připomínáme Světový den nemocných. Vyhlásil ho sv. Jan Pavel II. v roce 1992. Pro povzbuzení všech, kdo jsou nemocní a trpící, i těch, kdo o ně pečují, zveřejnil Svatý otec František poselství „Zadarmo jste dostali, zadarmo dávejte“.

Papež František: Pomluvy zabíjejí, křesťan má svědčit pravdou a láskou

Zaujala nás katecheze papeže Františeka, v níž se věnoval osmému přikázání: „Nepromluvíš křivého svědectví proti bližnímu svému,“ o kterém Katechismus uvádí, že „zakazuje překrucovat pravdu ve vztazích k druhým“. (KKC 2464) „Žít v nepravdivé komunikaci je závažné, neboť brání vztahům a tudíž brání lásce. Kde je lež, tam není láska,“ uvedl papež František v úvodu své promluvy. Když mluvíme o komunikaci, nejsou tím myšlena pouze slova, ale i gesta, chování a dokonce i mlčení či nepřítomnost druhého. Člověk komunikuje celou svojí bytostí a vším, co dělá.

Papež František: slyšme křik lidí na okraji! Připomene je Světový den chudých

Chudoba neznamená jen nedostatek, ale také vyloučení ze „spořádané“ společnosti, opuštěnost, osamění. Světový den chudých, který ustanovil papež František a který letos připadá na neděli 18. listopadu, je pro nás příležitostí slyšet „volání“ chudých a dát jim najevo svůj lidský zájem a nabídnout pomoc.

Papež František jmenoval P. Jana Balíka konzultantem Úřadu pro laiky, rodinu a život

Papež František jmenoval členy a konzultanty vatikánského Úřadu pro laiky, rodinu a život. Mezi 26 konzultanty nominoval také P. Jana Balíka, biskupského vikáře pro diakonii a prezidenta Arcidicézní charity Praha. P. Balík je jedním z tvůrců pastorace mládeže v České republice. Ke jmenování do úřadu srdečně blahopřejeme!

Papež František: Nikdy neurážejme rodiče

Zaujala nás promluva papeže Františka během audience dne 19. září, v níž se zamýšlí na významem slov Cti otce svého i matku svou. Svatý Otec vysvětluje, že "ctít" znamená uznat hodnotu: „Ctít otce a matku tedy znamená uznat jejich význam konkrétními gesty." Papež František vyzývá: „Pokud ses od svých rodičů oddálil, vynalož úsilí a vrať se, vrať se k nim."

Evropští biskupové ocenili práci dobrovolníků

Evropští biskupové vyjádřli na svém plenárním zasedání v polské Poznani své poděkování milionům dobrovolníků, kteří každý den svojí pomocí chudým a lidem na okraji svědčí o křesťanské lásce. Hlavním tématem zasedání, které proběhlo ve dnech 13. - 16. září byl Duch solidarity a představen byl průzkum o dobrovolnictví v Evropě.

České církevní školy, nejen v Česku, ale i v zahraničí, slaví svůj den

V neděli 16. září 2018 slavíme svátek sv. Ludmily, babičky sv. Václava. Tento den byl zároveň ustanoven Dnem církevního školství. Římskokatolická církev zřizuje v Česku více než stovku škol a školských zařízení. Prostřednictvím Arcidiecézní charity Praha vybudovala také několik škol v Ugandě, Indii a Konžské demokratické republice a podporuje vzdělání tisíců potřebných dětí v rozvojových zemích.